BÖLGESEL KALKINMANIN LOKOMOTİFİ DÜZCE ÜNİVERSİTESİ...

BÖLGESEL KALKINMANIN LOKOMOTİFİ DÜZCE ÜNİVERSİTESİ...

T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından yürütülen ve koordinasyonu Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından sağlanan Üniversitelerimizin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması programı kapsamında Çevre ve Sağlık

2016 yılında başlayan Üniversitelerimizin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması programı kapsamında seçilen ilk 5 pilot üniversiteden biri olan Düzce Üniversitesi’nin, bölgesel paydaşların talebi doğrultusunda Sağlık alanında ihtisaslaşma konusu olarak “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp”, Çevre alanında ihtisaslaşma konusu olarak da “Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı” konusunu seçtiklerini belirten Doç. Dr. Uğur Hasırcı, bu iki alanda 2016 yılından bu yana yürütülen faaliyetleri özetledi.

Sürecin en başında, kamu kuruluşları, meslek odaları, sivil toplum örgütleri, müteşebbisler, basın mensupları, öğretim üyeleri ve öğrenciler başta olmak üzere tüm paydaşlarla odak ihtisaslaşma alanları konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını ve tüm paydaşların sürece aktif katılımını sağlamak için köylere kadar ziyarette bulunduklarını aktaran Hasırcı, geride kalan 6 yıllık sürede kazanılan başarıların temel sırrının, bölge halkının sürece etkin katılımı ve topyekün sahiplenme olduğunu vurguladı.

Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp alanında Düzce Üniversitesi’nin yürüttüğü faaliyetlerin 4 temel başlıkta toplandığını belirten Doç. Dr. Hasırcı, bunlardan ilkinin Ülkemizde uzun yıllardır suiistimal edilen ve merdiven altı ortamlarda hijyenik olmayan yöntemlerle yapılan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp uygulamalarının, Sağlık Bakanlığı’nın onay ve denetiminde uygulanması olduğunu belirtti. Bu amaç için, Ülkemizin en büyük ve müstakil kapalı alana sahip Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni kurduklarını hatırlatan Doç. Dr. Uğur Hasırcı, bu merkezde sadece hekimler tarafından 10 farklı Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp uygulamasının Sağlık Bakanlığı sertifikasyonuyla yapıldığını, ayrıca bu uygulamalara ilişkin eğitimler verilip bu eğitimler sonunda yine Sağlık Bakanlığı onaylı sertifika sağlandığını sözlerine ekledi.

Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp alanında diğer bir faaliyet konusunun, bu alanda kullanılan Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin yetiştiriciliğinin bölge halkına yaygınlaştırılması olduğunu vurgulayan Hasırcı, bu amaç için şu ana kadar 100’ün üzerinde gönüllü çiftçi ile 1000 dönümün üzerindeki alanda Tıbbi Adaçayı, Tıbbi Nane, Tıbbi Kekik, Safran, Salep, Kudret Narı, Biberiye gibi birçok tıbbi bitkinin deneme ekimlerinin yapıldığını, artık çiftçilerin bu ürünleri kendileri yetiştirecek yeteneği kazandığını ve bundan önemli bir gelir elde ettiğini belirtti. Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp konusunda üçüncü bir faaliyet alanının Tıbbi Mantarlar olduğunu belirten Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi, Reishi ve Şitake gibi değerli tıbbi mantarların bölge halkıyla birlikte üretildiğini ve bölge halkının bu mantarların satışında önemli bir gelir elde ettiğini vurguladı.

Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp ürünleri ve uygulamaları için hammadde vasfı teşkil eden tıbbi bitki ve tıbbi mantarları sadece bölge halkıyla birlikte üretmekle kalmayıp, bölge halkının ürettiği hammadde niteliğindeki ürünlerden, son tüketicinin kullanacağı nihai ürünler de ürettiklerini paylaşan Hasırcı, bu amaç için Doğu Marmara Kalkınma Ajansı desteğiyle Düzce Üniversitesi Üretim Merkezi adında bir merkez kurduklarını, bu merkezde likit formdaki her türlü gıda takviyesinin, tablet ve kapsüllerin, tıbbi her türlü gramajda bitki çaylarının dolumu, paketlenmesi, etiketlenmesi ve kutulanmasının yapıldığını ifade etti. Bu merkezde mevcut cihazlarla sadece Düzce Üniversitesi’nin ürünlerini üretmediklerini, endüstriye nitelikli üretim hizmeti sağladıklarını vurgulayan Doç. Dr. Hasırcı, Düzce Üniversitesi Üretim Merkezi’nin GMP ve ISO sertifikasyonuna sahip olduğunu aktardı. Üretilen ürünlerin satışı için markalaşma yoluna gittiklerini söyleyen Doç. Dr. Uğur Hasırcı, Dulife çatı markası altında bitkisel ürünler için Herbynia, kozmetik ürünler için Melenis, arıcılık ürünleri içinse Apidevera markasını Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde tescillediklerini, ilerleyen aşamada ise Türkiye’de bir ilk olarak, bu markaları bölge girişimcilerinin kurduğu Formlife Sağlıklı Yaşam Ürünleri A.Ş.’ye lisansladıklarını, lisans sözleşmesinin hükümleri gereğince firmanın her yıl cirosunun belli bir kısmını Düzce Üniversitesi’ne ödediğini, ayrıca tüm üretim sürecini de Düzce Üniversite kontrolünde yaptığını belirtti.

Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp alanında 2022 yılı için birçok ticari girişimi olgunlaştırdıklarını ve bunu da yakın zamanda kamuoyuna deklare edeceklerini vurgulayan Doç. Dr. Uğur Hasırcı, bu girişimlerde temel motivasyonlarının Ülkemizin özellikle net ithalatçı olduğu ürünleri yerli ve milli imkanlarla üreterek cari açığın kapatılmasına ve bölge halkına gelir getirici faaliyetleri koordine etmek suretiyle bölgesel kalkınmaya katkıda bulunmak olduğunu sözlerine ekledi.

Düzce Üniversitesi’nin Çevre alanında ihtisaslaşma konusu olan Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı konusunda yürüttüğü faaliyetler hakkında da önemli bilgiler aktaran Hasırcı, fındık ve pirinç gibi bölgenin temel tarım ürünlerinin atıklarının döngüsel ekonomiye kazandırılamıyor olmasının, sürecin başında temel motivasyonları olduğunu ve bu atıkların döngüsel ekonomiye kazandırılması için bölge halkıyla birlikte faaliyet yürüterek bölgesel kalkınmaya katkıda bulunduklarının altını çizdi. Örneğin pirinç kabuğunun aslında çok belirgin bir yanmazlık niteliği olduğunu ve pirinç kabuğu katkılanan inşaat malzemelerinin standartların çok üstünde yanmazlık niteliği kazandığını belirten Hasırcı, Düzce Üniversitesi öğretim üyelerinin bu konuda yürüttüğü faaliyetler neticesinde ürettikleri teknolojinin patentini aldıklarına dikkat çekti.

Bölgenin temel tarım ürünü olan fındığın da hem yumuşak yeşil kabuğunda, hem de sert kabuğunda çok ilginç nitelikler barındırdığını, fındık kabuğundan karbon siyahı, odun kömürü ve odun sirkesi gibi ürünler üretmek ve bölgenin tarımsal atıklarını değerlendirmek üzere, Mısırlı bir yatırımcı grubunun Düzce’ye toplam yatırım bedeli 20.000.000 Euro olan bir yatırım gerçekleştirdiğini ve Düzce Üniversitesi ile ortak Ar-Ge faaliyeti yürüttüğünü ifade etti.

Düzce Üniversitesi bünyesinde tarımsal atıklardan ayrıca nitelikli kompost üretildiğini ve bu kompostun da özellikle bölge halkında tıbbi mantar yetiştiricileri tarafından kullanıldığını vurgulayan Hasırcı, kompostun da kısa süre içinde ticari bir ürün olarak, Düzce Üniversitesi Hastanesi önünde kurulan ve Düzce Üniversitesi’nin bölgesel kalkınma süreci kapsamında ürettiği tüm ürünlerin satışının yapıldığı Düzce Üniversitesi Satış Ofisi’nde değişik gramajlardaki paketlerde satılmaya başlanacağının bilgisini verdi.

Tarımsal atıklardan bölge halkıyla birlikte yetiştirdikleri diğer bir ürünün de, hem toprağın ve bitkinin nemini muhafaza eden, hem de çok bitkiye çok dekoratif bir nitelik kazandıran malç olduğunu söyleyen Hasırcı, Düzce Üniversitesi Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde tıpkı kompostun olduğu gibi malçın da bölge halkıyla birlikte seri üretiminin yapıldığını, ayrıca periyodik aralıklarla bölge halkına tıbbi mantar, kompost ve malç üretimine ilişkin eğitimler verildiğini dile getirdi.

Hem Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp, hem de Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı konularında yürüttükleri tüm faaliyetlerde temel motivasyonlarının bölge halkına gelir getirici faaliyetleri koordine etmek suretiyle bölgesel kalkınmaya katkıda bulunmak olduğunu belirten Hasırcı, bugün sayısı 22’yi bulan Bölgesel Kalkınma Odaklı Üniversite arasında Düzce Üniversitesi’nin, sürecin en başından beri lider ve danışılan Üniversite rolünde olmasının haklı gururunu yaşadıklarını belirterek sözlerini; sürece liderlik eden Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar ve Bölgesel Kalkınmadan Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İdris Şahin’e, sürece önemli destek sağlayan Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu’na, bu süreçte görev alan tüm akademisyenlere ve en çok da bölgesel kalkınma sürecinde rol alan bölge halkına teşekkür ederek tamamladı.



SON MAÇLARA BİR UMUT OLSUN!

BUSE NAZ ÇAKIROĞLU ÜST ÜSTE ÜÇÜNCÜ KEZ AVRUPA ŞAMPİYONU

5’İ ÖZEL OLMAK ÜZERE 75 SPORCU MÜCADELE ETTİ

FUTSAL MÜSABAKALARI SONA ERDİ

BİLARDO MÜSABAKALARI SONA ERDİ

ORYANTİRİNGDE 7 MADALYA 2 KUPA

HALTERDE 5 MADALYA

TENİS TÜRKİYE FİNALLERİ DÜZCE'DE BAŞLADI

MİLLİ TAKIM YOLUNU AÇAN BAŞARI

YILDIZLAR TENİS TÜRKİYE FİNALLERİ DÜZCE'DE BAŞLIYOR

BAŞVURULAR BAŞLADI

TOPLANMA MERKEZİ OLARAK TÜRKİYE'DE İLK, EĞİTİM MERKEZİ OLARAK İSE 5. OLACAK

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ'NDE NELER OLUYOR?

BAKAN KOCA DUYURDU !

PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN HASSAS YAKLAŞIM

‘ALO 153’ İLE VATANDAŞLARIN ŞİKAYET VE TALEPLERİ ANINDA ÇÖZÜLÜYOR

DEĞERLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLENDİ

DÜZCE VALİLİ'ĞİNDEN BİR UYARI DAHA!

MİLLET BAHÇESİ’NDE BAKIM-ONARIM BAŞLADI

TOZ TAŞINIMINA DİKKAT!

ÖZEL GEREKSİNİMLİ BİREYLER İÇİN ULUSLARARASI PROJE

MALİ HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ KURUMUN ALACAK RAPORUNU PAYLAŞTI

'B2MATCH/TÜRKİYE-ÇİN ALIM HEYETİ' PROGRAMI DÜZCE TEKNOPARK’TA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

20 KURSİYER ESERLERİNİ BAĞIŞLADI

TÜRKİYE ENFLASYONDA DÜNYA 4’ÜNCÜSÜ…

BEYAZ ET FİYATLARINDA NELER OLUYOR?

ÇELTİK TOHUMU DAĞITIM TÖRENİ DÜZENLENDİ

FINDIK ÜRETİCİLERİ KENDİ İŞLERİNİN PATRONU OLABİLECEK

MART AYINDA KAÇ KONUT SATILDI?

İŞ KURMAK İSTEYENLERE MÜJDE!

YENİ MÜFREDAT BUGÜN ASKIYA ÇIKIYOR

OKULLARA ZİYARETTE BULUNDULAR

ÖĞRENCİLER PROJELERİNİ SERGİLEDİ

ÇOCUKLARA TRAFİK BİLİNCİ AŞILANIYOR

AVRUPA ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ’NE TAM ÜYE OLDU

TUSAŞ YÖNETİM KURULU BAŞKANI DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİYLE BİR ARAYA GELDİ

GÖKTAŞ. “KİTAPLAR TİTİZLİKLE İNCELENİYOR”

ÜRETİM MERKEZİ KATMA DEĞERLİ HİZMETLERİNE DEVAM EDİYOR

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ÖZEL SEKTÖR KURULUŞLARIYLA İŞ BİRLİĞİNİ GÜÇLENDİRİYOR

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ’NDEN ÖRNEK SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK UYGULAMALARI

VALİ ASLAN RAFTİNG ETKİNLİĞİNE KATILDI

ÖĞRENCİLER HAFTA SONUNA DOĞA YÜRÜYÜŞÜ İLE BAŞLADILAR

ANTİK KENT SPORCULARI AĞIRLADI

ABANT GÖLÜ MİLLİ PARKI GİRİŞ ÜCRETİ BELLİ OLDU

TURİZM HAFTASI KUTLAMALARI BAŞLADI

BAYRAM GEZGİNLERİ SAMANDERE VE AYDINPINAR’A AKIN ETTİ

TURİZM HAFTASI ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERE SAHNE OLACAK

TATİLCİLERİN UĞRAK NOKTASI OLDU

1500 DÜZCELİ İSTANBUL’DAKİ TARİHİ CAMİLERİ GEZDİ

TARİHİ KONAKTA HEM KONAKLAMA HEM KAHVALTI

SON MAÇLARA BİR UMUT OLSUN!

BAŞVURULAR BAŞLADI

ÇERKEZ DİLİ VE KÜLTÜRÜ GÜNLERİ ETKİNLİĞİ 10. YIL KUTLAMA PROGRAMI SONA ERDİ

BUSE NAZ ÇAKIROĞLU ÜST ÜSTE ÜÇÜNCÜ KEZ AVRUPA ŞAMPİYONU

GÖRÜŞ MESAFESİ DÜŞTÜ

CHP’DEN SEÇİM DEĞERLENDİRME TOPLANTISI

TOPLANMA MERKEZİ OLARAK TÜRKİYE'DE İLK, EĞİTİM MERKEZİ OLARAK İSE 5. OLACAK

DÜZCE'DE UYUŞTURUCUYA GEÇİT YOK

5’İ ÖZEL OLMAK ÜZERE 75 SPORCU MÜCADELE ETTİ

FUTSAL MÜSABAKALARI SONA ERDİ

SOKAK HAYVANLARININ TÜM CERRAHİ İŞLEMLERİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

BİLARDO MÜSABAKALARI SONA ERDİ

ÇERKEZ DİLİ VE KÜLTÜRÜ GÜNLERİ ETKİNLİĞİ 10. YIL KUTLAMA PROGRAMI BAŞLADI

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ'NDE NELER OLUYOR?

BİLİMİN EN EĞLENCELİ HALİ, UYGULAMALI SİSTEMLER

VALİ ASLAN RAFTİNG ETKİNLİĞİNE KATILDI

YENİ MÜFREDAT BUGÜN ASKIYA ÇIKIYOR

BAKAN KOCA DUYURDU !

TÜM ŞİKAYET VE TALEPLER ANINDA DEĞERLENDİRİLİYOR

KAHVERENGİ KOKARCA ZARARLISI MÜCADELESİ BAŞLIYOR

DÜZCE - YIĞILCA YOLUNDA KAZA; 4 KİŞİ YARALANDI

PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN HASSAS YAKLAŞIM

KENE ISIRIĞINA KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER

2 OTOMOBİLİN ÇARPIŞTIĞI KAZADA AYNI AİLEDEN 4 KİŞİ YARALANDI

MOTOSİKLET VE OTOMOBİL ÇARPIŞTI

‘ALO 153’ İLE VATANDAŞLARIN ŞİKAYET VE TALEPLERİ ANINDA ÇÖZÜLÜYOR

ÖZEL GEREKSİNİMLİ BİREYLER İÇİN ULUSLARARASI PROJE

KANALA DÜŞEN TOSUN YARIM SAATTE KURTARILDI

MALİ HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ KURUMUN ALACAK RAPORUNU PAYLAŞTI

OKULLARA ZİYARETTE BULUNDULAR

Yükleniyor